Wat is een Sater

Een sate is een figuur uit de Griekse mythologie. Het is een vrolijk en ondeugend boswezen, behorend tot het gevolg van de god Dionysos. Zijn fysieke kenmerken zijn een bokkenstaart, -oren en soms ook -poten. Saters zijn doorgaans sterk behaard en dragen een baard. Een veelvoorkomend attribuut is de fluit. De sater staat bekend om zijn lust voor bier en wijn. De saters lieten instinct boven rede gaan, anarchie boven orde, extase boven ascese, overvloed boven matigheid. Zij symboliseren wellust en vervoering, net als de vrouwelijke volgelingen van Dionysos, de Mainaden of Bacchanten. Bekende saters zijn Marsyas en Aristaios. Ook de god Pan heeft veel kenmerken van een sater

Het begin

Het idee voor Brouwerij de Sater is ontstaan in 2011 nadat de leden van de brouwerij een biercursus hadden gevolgd bij speciaalbierbrouwerij Oijen. Het idee om zelf bier te gaan brouwen kwam al jaren van tijd tot tijd ter sprake, maar in 2011 hebben we de knoop doorgehakt en zijn we de cursus gaan volgen.

Na enige omzwervingen op het internet vonden we drie 33 liter ketels om dit heerlijk gouden nat in te maken. Kranen werden gekocht om op de pannen te lassen en filters werden gemaakt. Bij diversie leveranciers werd de rest van de benodigde spullen gekocht alvorens we aan het brouwen konden gaan. Het leek ons wel handig om voor ons eerste experiment te kiezen voor een brouwpakket. Bij brouwland werd het pakket gevonden dat we gingen brouwen. Goed voorbereid (althans dat dachten we) begonnen we aan onze eerste brouwdag. Natuurlijk ging er die eerste keer van alles mis en was het resultaat enigzins teleurstellend.

Ondertussen zijn we al een aantal van die brouwdagen verder en hebben al veel geleerd van onze fouten. Proefondervindelijk hebben we een aantal zaken aan ons brouwproces gewijzigd, zoals de filter methode voor het filteren van de wort en de temperatuurcontrole, tijdens het maischen wat keer op keer een beter bier opleverde. Ondertussen zijn we nu in staat om een lekker blond bier te brouwen met een alhohol percentage van 8,2%.  

De installatie

De installatie.

brouwerij 1

brouwerij 2

brouwerij 3

brouwerij 4

De locaties

Brouwerij de Sater is verdeeld over drie locaties.